Recept

Maaltijd
Dessert

Categorie
Vegetarisch

Kooktechniek
Flamberen

Niveau
Gemiddeld

Voorbereidingstijd
70
minuten

Bereidingstijd
30
minuten

Totaal
100
minuten

Aantal
4
stuks

Ervaar de perfecte mix van zoet en rokerig met deze BBQ-ananas met tequila-siroop! De sappige ananas, gegaard op het spit, krijgt een heerlijke karamelsmaak van een zelfgemaakte siroop van tequila, honing en specerijen. Gecombineerd met een verfrissende tequila shot met gezouten rand en limoen, vormt dit gerecht een onweerstaanbare afsluiting van je barbecue. Laat je zintuigen prikkelen door de intense smaken en maak je zomerse avond onvergetelijk!
INGREDIËNTEN
Ananas
- 1 ananas
- 1 kersenchunk
Siroop
- 200 ml Bruine tequilla met gerookte ananas
- 1 limoen
- 200g honing
- 1 kaneelstok
- 1 chilipeper
- 2 steranijs
- 1 vanillestok
Saus
- 100ml siroop
- 50g boter
Afwerking
- 50ml Bruine tequilla met gerookte ananas
- 4 bollen kokosijs
- kokoschips
- zeezout



VOORBEREIDING
Voorbereidingen
- BBQ Verwarmen:
- Breng je barbecue naar een directe hitte van 180°C.
- Tequilasiroop Bereiden:
- Combineer tequila, honing, kaneel, chili, steranijs, limoenzeste en een vanillestok in een pan.
- Laat het mengsel inkoken tot het de dikte van siroop bereikt.
- Blus de siroop af met het sap van één limoen.
- Ananas Voorbereiden:
- Schil de ananas dun en verwijder de zwarte punten door diagonale V-insnijdingen te maken rond de zwarte puntjes.
- Verwijder het groene deel door het in een punt te scherpen zoals een speer.
- Maak een kruisvormige inkeping aan de onderkant van de ananas.
- Ananas roken:
- Spies de ananas op het spit, plaats op de BBQ, voeg rookhout toe en laat 10 minuten roken.
- Smeer de ananas elke 10 minuten in met de siroop terwijl deze draait aan het spit.
- Ga door met het insmeren tot de ananas mooi gekarameliseerd is, wat ongeveer 60 minuten duurt.
- Afwerking:
- Indien gewenst, verhoog de temperatuur iets om meer kleur te krijgen, maar let op dat de ananas niet verbrandt, vooral omdat je deze nog gaat flamberen.

BEREIDING
Tequila Shot met Gezouten Rand
- Voorbereiden van het Shotglaasje:
- Dompel de rand van het shotglaasje onder in suikersiroop om het vochtig te maken.
- Dip de rand vervolgens in fijn zeezout zodat er een mooie gezouten rand ontstaat.
- Limoen Voorbereiden:
- Snijd een limoen in 8 partjes.
- Serveren:
- Vul het voorbereide shotglaasje met een beetje tequila.
- Plaats een partje limoen op de rand van het glas.
Saus en Serveren
- Saus:
- Verwarm de overgebleven siroop en klop er koude boter door tot je een mooi gebonden saus krijgt.
- Flamberen:
- Verwarm 50 ml tequila in een pannetje.
- Haal de ananas van het spit en plaats deze in een diep bord of schotel in het midden van de tafel.
- Steek de tequila aan en oversaus de ananas met de vlam.
- Presenteren:
- Als de vlammen gedoofd zijn, snijd de ananas in mooie schijven en arrangeer deze in een kom of op een bord.
- Garneer met een bolletje kokosijs, druppel de saus erover en strooi er kokosschilfers, zeezout en eventueel gedroogde limoen of muntblaadjes over.
- Serveer het shotglaasje bij het dessert als een extra traktatie. Het zoute van de rand, gecombineerd met de scherpe smaak van de tequila en de frisse limoen, vormt een uitstekende afsluiting van de maaltijd.
Geniet van deze spectaculaire en smaakvolle BBQ-ananas, perfect voor een feestelijke afsluiting van je barbecue!
