Recept

Maaltijd
Voorgerecht

Categorie
Vis

Kooktechniek
Roken

Niveau
Gemiddeld

Voorbereidingstijd
15
minuten

Bereidingstijd
30
minuten

Totaal
45
minuten

Aantal
4
stuks

Proef de verfijning met deze gebrande ceviche van kingfish, vergezeld van gerookte burrata. De frisse, lichtzure marinade van citrus en Amaro brengt de delicate smaak van de kingfish tot leven, terwijl de rokerige burrata een romige tegenhanger vormt. De nectarine, radijs en waterkers voegen een frisse, speelse toets toe. Een elegant gerecht dat je smaakpapillen zal verrassen en perfect is om te delen met gasten!
INGREDIËNTEN
Vis & Marinade
- 1000g kingfish filet mv
- 100g olijfolie
- 40g amara (sinaaslikeur)
- Sap van 1 sinaasappel
- Sap van 1 limoen
- 20g honing
- 1 chilipeper
- 1 bussel koriander
- 1 busselplatte peterselie
Burrata
- 4 burrata
- 1 hampel rookchips van citrus en steeneik geweekt in water, of smaakmaker naar keuze
Afwerking
- 1 nectarine
- 4 radijzen
- 1 bussel waterkers
- 1 rode ui



VOORBEREIDING
Burrata Roken
- Week de rookchips in een keuze van water, vermouth, witte wijn, of Amaro gedurende 15 minuten.
- Verwarm je kamado barbecue tot 100°C en stel deze in voor indirect roken.
- Plaats de burrata in een mengkom met het vocht om te voorkomen dat deze smelt; het vocht biedt ook bescherming.
- Voeg de geweekte rookchips toe en rook de burrata gedurende 12 tot 15 minuten op 100°C.
Ceviche
- Vinaigrette Bereiden:
- Rasp de schil van een halve limoen en een halve sinaasappel boven een mengkom.
- Pers het sap van de limoen en sinaasappel uit in de kom.
- Voeg Amaro en honing toe.
- Meng alles met olijfolie en klop tot een gladde vinaigrette.
- Kruiden Toevoegen:
- Hak een chilipeper fijn, met of zonder zaadjes, en roer dit door de vinaigrette.
- Breng op smaak met zeezout.
- Hak koriander en peterselie fijn en zet opzij.
Vis Voorbereiden:
- Verdeel de vis in vier gelijke porties van 150 gram.
- Snijd de filets in tot net boven de huid, waarbij je 2 mm van de huid blijft.
- Wrijf de filets in met een derde van de marinade, zodat de vis kan garen in het zuur van de vinaigrette.
- Marineertijden:
- 10 minuten voor 'bleu'
- 20 minuten voor 'saignant'
- 30 minuten voor 'à point' (Voor deze bereiding wordt 'bleu' of 'saignant' aanbevolen omdat de vis nog kort gegrild wordt.)
Garnituren Voorbereiden
- Halveer een nectarine en snijd in dunne plakjes.
- Was de radijsjes en snijd ze eveneens in dunne plakjes.
- Pluk waterkers en bewaar deze in ijswater in de koelkast.

BEREIDING
Vis Grillen
- Verhoog de temperatuur van de barbecue naar een directe hitte van 250°C met een gietijzeren rooster.
- Haal de vis uit de marinade, bestrijk met olijfolie en grill op de huidzijde gedurende 2 minuten.
- Verwijder de vis van de barbecue en verwijder eventueel de huid indien deze niet te diep is gesneden, zodat de stukjes mooi aan elkaar blijven.
Dresseren
- Plaats de gerookte burrata op een bord, scheur deze open en spreid de binnenkant uit met een lepel.
- Leg de vis op de burrata.
- Meng de gehakte koriander en peterselie door de overgebleven vinaigrette en drizzle over de vis.
- Garneer met de gesneden radijs, nectarine en waterkers.
Serveer en geniet van deze heerlijke rokerige ceviche.
