Recept

Maaltijd
Hoofdgerecht

Categorie
Vlees

Kooktechniek
Barbecueën

Niveau
Gemiddeld

Voorbereidingstijd
15
minuten

Bereidingstijd
90
minuten

Totaal
105
minuten

Aantal
4
stuks

Een verfijnd gerecht dat de smaakpapillen verrast met een balans van zoet, zuur en hartig. Perfect gegrilde eendenfilet vormt het hart van dit gerecht, geserveerd met een zijdezachte zoete aardappelpuree en een verrassende chutney van raap en mango. Deze combinatie zorgt voor een kleurrijke en smaakvolle presentatie, ideaal voor een diner waarbij je indruk wilt maken. Of je nu een ervaren kok bent of gewoon zin hebt in iets speciaals, dit recept brengt restaurantkwaliteit naar jouw eettafel.
INGREDIËNTEN
Voor het vlees
- 4 eendenfilets
- hampel kersenchips (voor roken)
Voor de saus
- scheutje cognac
- 200ml kalfsfonds
- verse gember, geraspt
- 100g suiker
- 100g water
Voor de groenten
- 1 bussel rapen
- 1 mango
- 1 chili, fijngehakt
- verse gember, geraspt
- 4 zoete aardappelen
- currypoeder
- zout en peper
.jpg)


VOORBEREIDING
Rapen en mango voorbereiden
- Rapen schoonmaken, halveren, uithollen en blancheren.
- Mango schillen en in blokjes snijden.
- Maak een chutney door de mangoblokjes te mengen met chili, gember, een beetje water en suiker. Laat het mengsel zachtjes koken tot het dikker wordt.

BEREIDING
Zoete aardappelen bereiden
- Pof de zoete aardappelen op 180°C indirecte warmte voor ongeveer 1 uur en 30 minuten.
- Laat ze afgedekt rusten, pel ze, pureer het vlees en breng op smaak met currypoeder, peper en zout.
Eendenfilet bereiden
- Maak het vet van de eendenfilets schoon, kerv het in en bewaar de afsnijdsels.
- Rook de eendenfilet met kersenchips op 150°C gedurende 15 minuten, of tot een kerntemperatuur van 48-52°C. Laat het vlees 5 minuten rusten.
Saus maken
- Bak de eendenfilet afsnijdsels aan, blus af met cognac en voeg kalfsfonds toen.
- Voeg geraspte gember toe en laat de saus zachtjes inkoken.
- Breng water en suiker aan de kook met wat gember, zeef dit en gebruikt het om de saus op smaak te brengen.
Afgrillen en dresseren
- Verhoog de BBQ-temperatuur naar 250°C en grill het vet van de eendenfilet krokant op een gietijzeren rooster, samen met de rapen.
- Serveer door een lepel zoete aardappelpuree op een bord te scheppen, plaats daarop plakjes van de eendenfilet.
- Vul de geblancheerde rapen met mango-chutney en plaats ze naast het vlees.
- Werk af met aan lepel van de saus en een snufje currypoeder.
Geniet van dit verfijnde gerecht met een glas volle rode wijn.
Laat het smaken!
