Recept
Maaltijd
Hoofdgerecht
Categorie
Vlees
Kooktechniek
Barbecueën
Niveau
Gemiddeld
Voorbereidingstijd
minuten
Bereidingstijd
minuten
Totaal
minuten
Aantal
stuks
Sappige, gepekelde kerstkalkoen op snijplank met geroosterde winter groenten in de pan
Deze sappige kerstkalkoen is een echte showstopper voor je feestelijke tafel! Door de kalkoen te pekelen met geurige kruiden en specerijen, blijft het vlees heerlijk mals en krijgt het een diepe smaak. De bereiding op de BBQ geeft een subtiel rooksmaakje dat perfect past bij de rijke kruidenrub en sappige vulling van boter, tijm, rozemarijn, en fruit. Geserveerd met geroosterde wintergroenten en een romige aardappelpuree met een krokant laagje, is dit een luxe hoofdgerecht dat je gasten zeker zal verrassen. Perfect voor iedereen die een onvergetelijke kerstmaaltijd wil bereiden!
INGREDIËNTEN

Voor de pekel:

  1. 1 kg zout
  2. 5 liter water, verdeeld
  3. 1 eetlepel Szechuan peper
  4. 5 blaadjes laurier
  5. 1 stuk gember
  6. Look
  7. 1 appel, gehalveerd
  8. 2 clementines, gehalveerd
  9. 4 steranijs
  10. 10 kruidnagels
  11. 10 jeneverbessen
  12. 2 kaneelstokjes

Voor de kalkoen:

  1. 1 kalkoen van 5 kg
  2. No Rubbish Spanish Delight rub
  3. No Rubbish The Looks rub
  4. 125g boter
  5. 1 bussel tijm
  6. 1 bussel rozemarijn

Voor de groenten:

  1. 2 pastinaken
  2. 1 bussel rapen
  3. 1 bussel wortels met loof
  4. 1 bussel tijm
  5. 1 eetlepel honing
  6. 100g water
  7. 50g boter

Voor de aardappelpuree:

  1. 6 pureeaardappelen
  2. 3 eidooiers
  3. 125g boter
  4. 100g paneermeel

Materiaal:

  1. Grote emmer
  2. Kookpot
  3. Skillet
  4. Scherp mes
  5. Snijplank
  6. Kooktouw
  7. Draadloze thermometer

BBQ Benodigdheden

  1. Indirect hitteschild
  2. RVS rooster
  3. Drippan

VOORBEREIDING

Pekel voorbereiden (de dag ervoor):
Breng 1 liter water met zout en alle aromaten aan de kook tot het zout is opgelost.
Koel af met de resterende 4 liter koud water.
Leg de kalkoen 12 tot 24 uur in de pekel en bewaar in de koelkast.

BEREIDING

Kalkoen bereiden:
Verwarm de BBQ tot een indirecte temperatuur van 110°C tot 130°C.
Wrijf de kalkoen in met beide rubs en maak het vel los met een lepel. Vul de holtes met boter en de fruit en kruidenmix (clementines, appel, tijm, rozemarijn).
Bind de poten samen met kooktouw en voeg rookhout toe aan de BBQ.
Gaar de kalkoen 3 tot 4 uur tot een kerntemperatuur van 68°C. De rusttijd helpt de temperatuur op te lopen tot 76°C in een geïsoleerde box.


Aardappelpuree maken:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water, pureer ze en voeg peper, zout, nootmuskaat, boter en eidooiers toe.
Doe de puree in een skillet en bestrooi met paneermeel.
Plaats 15 minuten voor serveren op de BBQ om een krokante korst te vormen.

Groenten bereiden:
Snijd alle groenten gelijkmatig, doe ze in een skillet met honing, boter, water, tijm, peper en zout.
Gaar 45 tot 60 minuten op een indirecte BBQ.


Saus en dresseren:

Haal de kalkoen uit de isolatiebox, vang het vocht op breng aan de kook en werk dit met wat boter op.
Serveer de kalkoen met de groenten en aardappelpuree op een grote schotel.

Laat het smaken!